вторник, 4 юли 2017 г.

5 любими винарни в Напа Вали |Travel

За винените любители Napa Valley е нещо като Дисниленд за децата. Мечтаеш да го посетиш, имаш големи планове за него, а когато попаднеш там се щураш щастливо усмихнат и искаш да опиташ от всичко.
Така поне преживях първия си ден в най- винения регион в САЩ аз.
Подготвайки пътуването в Калифорния попитахме много хора за препоръки за винарни, които да посетим. И странното беше, че всички ентусиазирано ни обясниха колко е хубаво, че винарните са много и в същото време никой не можеше да каже нищо конкретно. И така решихме да направим сами своите открития.
Винарните само в Напа са над 400... туризмът е развит до съвършенство и специална организация наистина не е необходима. В повечето винарни не е задължително да се прави предварителна резервация, особено ако ги посещавате през седмицата. Голяма част от тях са наредени една до друга от двете страни на пътя и реално можете да ги посетите и пеша.
И все пак препоръчвам да си набележите няколко предварително- според темите, които ви интересуват, а останалото да оставите на късмета- със сигурност ще откриете нещо, за което да разказвате.

Споделям нашите топ 5 в долината Напа, които ще запомня най- ярко:



1. Chateau Montelena
Лично моето желание някога да отида в Напа, Калифорния, както често се случва, се породи от един филм. Bottle Shok разказва историята именно на тази винарна, която през 70те години обръща винения свят като спечелва със своето Шардоне Монтелена 73 известната Парижка дегустация, провеждаща се на сляпо. Това калифорнийско вино побеждава френските фаворити и остава в историята като избата заради която винените експерти започват да поглеждат все повече към Америка и нейните вина.
Шато Монтелена е нещо като винарна икона за Напа и е според мен чудесен старт на виненото пътешествие. Не случайно се казва Шато, защото се помешава в истински малък замък, където се правят дегустациите, а около него е оформена красива градина с кътове за пикник. Винарната е силно ангажирана с опазване на околната среда и устойчивото развитие.
Тук пробвахме доста вина, но най- много ни допадна Ризлинг 2013




2. Rombauer Vineyards
В тази винарна попаднахме по препоръка на хоста ни в Airbnb и след нея започнахме да следваме препоръките и стриктно. Rombauer се оказа много зелена и чаровна винарна с прекрасни бели вина /поне ние тях опитахме/. Собствениците са наследници на писателката на книгата The Joy of Cooking и от там идва и слогана на винарната The joy of wine, който прекрасно пасва и на красивата гледка и на спокойствието, като че ли създадени, за да поспреш и да се насладиш на виното с всички сетива. Ние го направихме с бутилка Шардоне 2015.





3. Robert Mondavi Winery
Робърт Мондави е името, което най- силно се отъждествява с Напа. Няма да е прекалено да кажем, че той е бащата на Калифорнийското вино. Това е, човекът който налага интереса към сортовите вина в Щатите. Негова заслуга е Fume Blanc- името, под което е известен Совиньон блана в Америка и Американският Совиньон блан по света. Това е и човекът, който пръв вижда потенциала на Напа като туристическа дестинация и я превръща с труда си в това, което е днес. Истински визионер, посланик на виното, който работи за каузата Американско вино до 94 годишна възраст.
Това беше винарната, която ме впечатли най- много. Построена като испанска хасиенда, с живописен вход и просторен вътрешен двор с изглед към лозята. Винарна, която толкова си отива на мястото!
Впечатляващо Moscato d'oro 2015, Fume blanc 2015 


"Wine to me is passion. It's family and friends. It's warmth of heart and generosity of spirit. Wine is art. It's culture. It's the essence of civilization and the art of living" R. Mondavi



4. Opus One
Недалеч от Мондави се намира винарната с едни от най- скъпите вина в света- Opus One. И точно тук историята естествено продължава - Opus One е продукт на общия проект между Робърт Мондави и неговия френски еквивалент за Бордо- Барон Ротшфилд. Ликът на двамата можете да видите дори на етикета на вината. Винарната е в съвсем различен модернистичен стил. Пред нея спират лимузини, красиво облечени хора, японски и руски туристи готови да платят по 400 долара за бутилка. 




5. Hall Winery
След кратка спирка в магазина Dean & Deluca /задължителна спирка ако се готвите за пикник, искате да си купите вино за вкъщи или просто да опитате от овкусените ядки и маслини/ си харесахме винарна точно до магазина. Минахме по романтична пътечка сред лозята и попаднахме в красив двор с дървени шезлонги и воден басейн. Тук акцентът са модернистични статуи- огромен скачащ заек и огледална топка. В Hall се произвеждат органик вина, а силата им е Каберне совиньон. И за пореден път се убеждаваме, че всяка винарна е толкова различна от предходната.



Разходката из Напа е наистина прекрасно преживяване. Необходимо е да го направите спокойно, с наслада, да му отделите нужното време, но и да не прекалявате с детайлите. И най- вече не забравяйте- тук сте за виното. Изживейте го!


 Следва: Любими винарни в Сонома

Автор: Валентина Лозанова I Снимки: eLights photography и Цветанка СендоваI Публикувано в Life Tasting Blog

Последвайте ни във Facebook и в Instagram 

Няма коментари:

Публикуване на коментар