събота, 17 юни 2017 г.

7 неща, които да опитате в Сан Франциско | Travel

Когато тръгнахме за Сан Франциско, единственото, с което свързвах града бе хипи революцията от 60-те и разбира се, песента на Скот Макензи „Ако отиваш в Сан Франциско, не забравяй да сложиш цвете в косите си...„ (If you're going to San Francisco be sure to wear some flowers in your hair...). 

Прекарахме в града едва няколко дни, но за компенсация вложихме много усърдие да го обиколим и изследваме от всички страни. Тук подбрахме някои от нещата, които много ни допаднаха и горещо препоръчваме да опитате ако попаднете в Сан Франциско.



1. Стръмните улички

Сан Франциско е известен със своите стръмни хълмове и викторианска архитектура. Повечето от къщите в града са стари, но дори и новите се строят в кокетен и цветен викториански стил, който превръща града в романтично и цветно място. Но най- очарователни са уличките, които се изкачват и спускат стръмно. 




Най-хубавият пример, може би е Lombard Street – много стръмна, с много завои, украсена с красиви цветя и цветни къщи. Изкачването до нея ще ви задъха, но гледката си струва.



2. Рибарският кей

Рибарският кей (Fisherman's Wharf) е може би най-популярното място в Сан Франциско и се превърна в наша любима разпределителна точка. Мястото е популярно заради красивите гледки към залива, откъдето се вижда мостът Голдън Гейт, както и заради многобройните ресторанти и магазинчета в района му. 



Когато сте там, не пропускайте да отидете на прочутия Pier 39 – дом на множество симпатични тюлени, които мързеливо се излежават на дъсчени платформи пред погледите и камерите на туристите.


3. Girardeli Square

След като се разходите по кея, отбийте се за нещо сладко на площад Жирардели (Girardeli Square). Тук ще откриете красива шоколадова фабрика от червени тухли, която днес е превърната в оживен градски комплекс с кафенета, артистични магазинчета и естествено – магазини за шоколад “Жирардели”, който е запазената марка на Сан Франциско. Както можете да се досетите отбивахме се на площада всеки пък щом обиколката ни заведеше наблизо.



4. Кварталите

Както всеки голям американски град, Сан Франциско е приютил типичен Китайски квартал (Chainatown) - един от най-старите и големите в Америка. Арка, украсена с дракон поставя началото на китайския квартал. Улиците са пълни със сергии с риба и зеленчуци, билкови магазинчета, храмове и местенца за хапане. Толкова е автентичен, че за момент губите представа, че сте в Америка, а не в самия Китай.





Там където свършва Китайският квартал, започва друго колоритно място в града - Италианският квартал на Сан Франциско. Тук атмосферата е коренно различна, и ще откриете кокетни и почти европейски ресторантчета, кафенета, пекарни и барове. Двата квартала са разположени на централно място в града, което ги прави лесно достъпни и можете да ги разгледате заедно.



Сан Франциско е град с различни лица, място където съжителстват китайски, италиански и модерен Финансов квартал (Financial district). Високи сгради от бетон и стъкло, типични за големите американски градове – една разходка по улица Маркет (Market Street) е достатъчна, за да усетите корпоративна Америка.




5. Разходка с винтидж кабелен трамвай

И точно в сърцето на финансовото сити, ще откриете началната спирка на Кабелните трамваи (Cable cars). Те са част от обществения транспорт на града и са включени в националния регистър на паметниците на историята на САЩ (National Register of Historic Places). В момента кабелните трамваи са туристическа атракция и обикалят забележителностите на града. Снимка как висите от трамвая е просто задъжителна




6. Разходка с лодка 

Ако разполагате с повече време може да се разходите и извън Сан Франциско, до градчетата Саусалито и Тибурон (Sausalito & Tiboron). До там можете да стигнете за около час с ферибот от Рибарския кей. Самите градчета не са нещо особенно, но пътуването с ферибота открива страхотни панорамни гледки към града и моста Голдън гейт, които си заслужават разходката.




По пътя ще минете съвсем близо и край острова Alcatraz. До 1963 г. там се намира един от най-строго охраняваните затвори, където са държани някои от най-опасните престъпници в Америка от миналия век. Ал Капоне е пракарал 4 години на Алкатраз. През годините е имало няколко опита за бягство от затвора и нито един успешен. Днес островът е музей и е отворен за посещения. До него се стига с ферибот, който отново се взима от Рибарския кей.



7. Golden Gate bridge

За десерт, точно на изхода на града ще минете по легендарния червен мост Голдън гейт (в буквален превод -  „златната порта“), който свързва града от южната страна на пролива с градчето Саусалито на северния бряг. Завършен през 1937 г, този мост е задължителна спирка в обиколката на Сан Франциско. Един от символите на града, който присъства на почти всяка картичка и магнит – един от най-дългите висящи мостове в света, известен със своя ярко червен цвят.


И точно този мост ще ни отведе към следващото приключение - Napa Valley! 

Автор: Елица Лозанова I Снимки: eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog


Последвайте ни във Facebook и в Instagram 


Няма коментари:

Публикуване на коментар