неделя, 11 юни 2017 г.

5 мита за Естествено пенливото вино| Wine



1.       Шампанско = всяко пенливо вино
Да, ама не! Противно на клишето, шампанско (Champagne ) можем да наричаме /законово в ЕС/ само и единствено естествено пенливи вина, произведени по традиционна технология и идващи от Френската провинция Шампан. Също така, за да е обозначено на бутилката, то трябва да е направено от сортове Шардоне“ (фр. chardonnay), „Пино ноар“ (фр. pinot noir) и „Пино мьоние“ (фр. pinot meunier).
2.       Отваряме шумно и тапата в тавана
Твърдо не! С някои малки изключения (като на почетната стълба на пилотите от Формула 1) етикета изисква пенливото вино да бъде внимателно отворено с почти неуловим пукот ,така  че тапата да остане в ръката ни, а съдържанието по възможност в бутилката и чашите ни. Малък трик или съвет - развийте внимателно телената препаска без да я махате. Дръжте тапата със слабата си ръка и кърпа за всеки случай, а с другата си ръка хванете здраво бутилката за дъното. Завъртайте леко обратно на часовниковата стрелка самата бутилка, а не тапата... Бум!


3.       Пием само на Нова Година и на Сватба
Макар потреблението му да скача в пъти покрай новогодишната нощ и разбираемо е неразделна част от много тържества, пенливото вино може да съпътства ежедневната култура на хранене и консумиране на вино. В зависимост от вида и категорията си, то е добър спътник с различни храни и десерти, чудесно е за welcome drink , както и за весел пикник под сянката на някое дебело вековно дърво.
4.       Само с ягоди и сметана
Възможно е  консумацията  с ягоди дори да не се сработи и киселинността да излезе на преден план. Комбинирайте сухо естествено пенливо с морски дарове, с  някои десерти като чийзкейк, по- сладки и ароматни пенливи с азиатска кухня, леко опушени сирена, моцарела,гауда, екзотични тропически плодове, както и самостоятелно като аперитив.
5.       Мехурчетата идват от добавяне на въглероден двуокис към вино
Частично вярно. Отнася се за газирани вина, към които подобно на безалкохолните напитки се добавя въглероден двуокис в бутилката, но те не са естествено пенливи, и до тук за тях.
Естествено Пенливите Вина съдържат мехурчета от въглероден двуокис, които създателите им са избрали да запазят в бутилката и те са естествен продукт на ферментацията.

Сервирайте добре охладено: 6-8 градуса. Наздраве!



Автор: Vino Orenda I Снимки: eLights photography и ИнтернетI Публикувано в Life Tasting Blog

Последвайте ни във Facebook и в Instagram 

Няма коментари:

Публикуване на коментар