неделя, 19 март 2017 г.

Най- доброто вино на България в класацията на DiVino TOP50| Wine



На 16.03 винената медия DiVino обяви Българското вино номер 1 в класацията ТОП50 за изминалата 2016 година. Това се случи на пресконференция- дегустация в Grape Central, където от DiVino бяха поканили медии и блогове, ангажирани с темата българско вино.

Останах много приятно изненадана от победителя в класацията- Виница Мавруд 2013 на винарна Загрей. Освен, че е от типично български сорт, това е едно от любимите ми вина, което намирам за по- скоро некомерсиално, малко дръзко и много емблематично.

Смели бяха и наградите на DiVino в нововъведените подкатегории: най- добро специално вино, която получи Оранжевото вино на Вила Мелник 2016 и в категорията най- добри лимитирани вина /под 2000 бутилки/, където пък беше отличено снежното вино на Санта Сара 2014.


И понеже, когато става дума за класации, всички си задават въпроса- как точно се определят победителите, от DiVino ни разказаха малко повече и за това. Седмина са дегустаторите и винени експерти, които в продължение на цялата година ,опитват различни български вина /с над 2000 бутилки/, както на слепи, така и на явни дегустации. След като отделят 20те вина с най много съвпадения в оценките на всички, ги дегустират още 4 пъти преди да определят мястото им в класацията. И ако се питате обективен ли е този метод- отговорът сигурно е не. Но едва ли има шанс да се избегне субективността при оценката на вино. Добрата новина е, че негативизмът и критичните оценки в индустрията като, че ли наистина е намалял, а това личи и по начина, по който винарните реагират на класацията.


И всъщност не е толкова важно дали топ 50те от тази класация ще паснат идеално на вашата лична оценка. Важното е, че сред тези 50 вина можете да намерите наистина чудесни примери, които още веднъж да ви убедят в качеството на Българското вино. Тези 50 вина са още една причина да изберете ресторант или винен бар, който предлага български вина, да си купите такива от специализираните магазини за Българско вино, защото Българското вино заслужава вашето внимание.


Drink Local, Eat Local, Shop Local и ще се убедите, че мечтите могат да се сбъдват и тук!


Ето ги първите 10:
  1. Zagreus Vinica Mavrud 2013
  2. Dragomir Rubin Reserve 2013
  3. Better Half Single Vineyard Zmeevo 2013
  4. Katarzyna Reserve 2011
  5. Rubaiyat Red 2013
  6. Angel’s Estate Deneb Cabernet Sauvignon 2013
  7. Medi Valley Incanto Black 2015
  8. Tohun From Black Sea Coast 2011
  9. Bratanov Merlot Private Reserve 2013
  10. Edoardo Miroglio Elenovo Rubin 2012

Най-добро българско червено вино – Zagreus Vinica Mavrud 2013
Най-добро българско бяло вино – Medi Valley Excentric Incanto Viognier 2015
Най-добро българско розе – Four Friends Zitara Rose from Mourvedre & Grenache 2015
Най-добро българско специално вино (пенливи, оранжеви,
благородно сладки или подсилени вина) – Villa Melnik Orange Wine Sauvignon Blanc 2016
Награда Metro за най-добро вино от местен сорт – Zagreus Vinica Mavrud 2013
Награда за най-добро българско вино от лимитирана серия (произведени под 2000 бутилки) – Santa Sarah Snow Wine Riesling 375 ml 2014
 

Автор: Валентина Лозанова I Снимки: DiVinoI Публикувано в Life Tasting Blog

Последвайте ни във Facebook и в Instagram

Няма коментари:

Публикуване на коментар