понеделник, 13 юни 2016 г.

Фестивала на розата в Казанлък | Travel

Сигурно сте чували, че в началото на юни в Розовата долина на България откриват розобера с колоритен фестивал! И ако не сте го посещавали, време е да включите казанлъшкия Фестивал на Розата в календара си за следващия юни, защото си заслужава!


Актуална информация за програмата на фестивала може да откриете всяка година на сайта на община Казанлък, която през последните години полага сериозни усилия да популяризира празника и резултатите вече се забелязват. Туристи от цял свят посещават града и околностите за празника на розата, в края на май става изключително трудно да откриеш свободен хотел, а за вечеря в ресторант задължително ви е необходима резервация. Всички тези затруднения са компенсирани от положителната енергия на празника, от упойващия аромат на рози и усещането, че си част от истинска цветна фиеста.



Празникът на розата има над 100 годишна традиция! За първи път той се празнува в град Казанлък през 1903 г., за да се превърне в наши дни в мащабен и колоритен Фестивал на розата, за който пристигат туристи от различни краища на света и особено много от далечна Азия. И това не е пресилено, ще се смаете от броя коли и туристически автобуси, които се стичат към града в разгара на празника.  




Фестивалът на розата се провежда през първата седмица на месец юни, като по обичай в първия петък е официалното откриване и празник на града – Деня на Казанлък, когато се коронясва новоизбраната Царица Роза и започват кулминационните тридневни тържества. Съботният и неделният ден са наситени с празнични събития, като акцентите са официалните ритуали "Розобер и Розоварене" в събота и неделя сутрин, а за финал - пъстроцветното Карнавално шествие на Казанлък в неделя на обяд.






Ритуалът „Розобер и Розоварене“ е може би най-интересното събитие за гостите на фестивала, защото се случва в самите розови градини. За да участвате в него, трябва да станете рано и да се отправите към някое от селата край Казанлък. 





Тази година си избрахме с. Горно Черковище и не останахме разочаровани. Посрещнаха ни млади и стари розоберачи в народни носии с усмивки и весело настроение. Закичиха ни с рози, почерпиха ни с розово сладко, гюловица и ликьор от рози. Позираха ни за снимки и с ентусиазъм участваха в различни фото-композиции и селфита. Видяхме как се вари розовото масло и ни разказаха как се берат розите в действителност - много рано сутрин с росата и без носии :) Един съвет - идете по-рано от обявения официален час, защото с наближаването му идват много хора, става пренаселено, горещо и трудно за снимане.

 

И това не е всичко по розовата тема! Точно в разгара на Фестивала на розата, в Казанлък се провежда и Фестивал на виното Розе, където почитателите на розовото вино могат да дегустират отличените вина за годината. 





Автор: Елица Лозанова I Снимки: eLights photography със SONY ILCE-6000 I Публикувано в Life Tasting Blog

Последвайте ни във Facebook и в Instagram

2 коментара:

  1. По една или друга причина все не успявам да стигна до фестивала. И все си обещавам другата година. Страхотни снимки, особено с розовите цветчета! Изглежда невероятно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма да съжаляваш eostories, фестивалът с всички тези рози наоколо е много фотегенично място и заредено с хубава енергия. Пътуваме по целия свят за най-различни фестивали, а този е само на една ръка разстояние и определено си струва да се включиш!

      Изтриване