понеделник, 27 юни 2016 г.

Инфрачервена фотография или до Луната и обратно | Photo Stories

Съществува удивителен вид фотография, която разкрива една невидима страна на света, в който живеем - инфрачервената фотография. И точно затова тя провокира доста противоречиви емоции.

Инфрачервените снимки са толкова необичайни и странни, че първоначално сме склонни да ги отречем напълно. Умът ви се чуди какво точно вижда и неизбежно се питате - какъв е смисъла от нещо толкова странно? Дори е някак плашещто да осъзнаеш, че светът какъвто го познаваш, има и друга страна и тя е реална. Просто остава невидима за окото.



Когато обаче сетивата ви свикнат с новата перспектива, започва да ви става все по-интересно и пре-любопитно. Защото инфрачервената фотография провокира въображението и разбива границите на възприятията. А какво по-интересно и вълнуващо от преодоляване на границите и разбиване на статуквото? 



Какво представлява инфрачервената фотография? 

Ако нормалните снимки регистрират цветове, то ИЧ фотография отразява топлина. Точно затова ИЧ снимки приличат по-скоро на негатив. Всички нагрети тела са източник на инфрачервено лъчение - колкото повече топлина излъчва едно тяло, толкова по-бяло излиза то на снимката. И обратното - студените тела излизат черни. И тук започва интересното - оказва се, че най-силно ИЧ лъчи се отразяват от тревата и листата, и затова на снимките те са бели. И тъкмо свиквате да възприемате белите дървета, когато се оказва, че иглолистните поглъщат светлината и излизат черни! 



Как се е появила ИЧ фотография?

Ако си мислите, че това е някакво ново чудо, грешите! Инфрачервената фотография се е появил още във филмовата ера, когато се появили специални филми, способни да регистрират инфрачервеното лъчение. В наши дни тя е възможна и с цифров огледално-рефлексен фотоапарат. 


За получаване на инфрачервено изображение могат да се изполват специални инфрачервени филтри или да се модифицира огледално-рефлексен фотоапарат (DSLR). Сензорът на DSLR фотоапаратите крие една неподозирана от много хора възможност - той притежава специален филтър за инфрачервена светлина (IR филтър), който е полезен за нормалната фотография. Премахването на този филтър  позволява на апарата да снима в ИЧ.

  

Осмеляваш ли се да “счупиш” DSLR?

Снимките в този материал са направени с точно такъв модифициран фотоапарат  - Sony NEX-F3 от Светослав Драгиев, Маркетинг мениджър в Sony. Попитахме Светльо какво го привлича в ИЧ фотография и струва ли си да “счупиш” Sony, за да експериментираш? 



Светльо: определено си струва! През последните години фотографията претърпя истинско експлозивно развитие и се превърна в неизменна част от нашето ежедневие. Вече всеки един от нас носи със себе си поне един фотоапарат - дали това ще бъде камерата на смартфона, компактен фотоапарат или голяма раница, криеща черен DSLR, ние правим все повече и повече снимки. Свикнахме да снимаме всичко и по всяко време. Понякога отвъд нормалното. И веднага изстрелваме заснетото в някоя социална мрежа в лов на лайкове. Някак си в тази истеричност се загуби магията на процеса на снимане – да направиш снимка, да изчакаш проявяването й, да се потрудиш, за да получиш резултат. Точно това обаче е неизменна част от инфра-червената фотография и за това аз я харесвам толкова много. В нея се крият много изненади и фотографска тръпка. Снимайки през ИЧ филтър ние виждаме само основни контури и обекти, по които да направим хубава композиция. После трябват късмет под формата на хубава светлина и интересни обекти и малко умения, за да се превърне суровата червена снимка в интересно черно-бяло изображение. 




Всяка една снимка е изненада – как точно обектите са отразили светлината, какви сенки са се получили – удоволствието да разкриеш постепенно един невидим свят на светлини и сенки. Така че, при всеки удобен момент нося с мен и "счупения" фотоапарат – за истинско забавление и някой щастлив уловен фотографски момент в ИЧ светлина.      


Life Tasting ви предупреждава - ако искате да експериментирате, помнете, че модифицирането на фотоапарат може да го увреди безвъзвратно!

Автор: Елица Лозанова I Снимки: Светослав Драгиев със Sony NEX-F3 Публикувано в Life Tasting Blog

Последвайте ни във Facebook и в Instagram

2 коментара:

  1. Инфрачервената фотография безспорно увеличава възможността за изразяване чрез снимката и за създаване на изкуство, макар от чисто научна гледна точка да е просто визуализиране на светлинни вълни от невидимата част на спектъра.
    Ще се радвам обаче да публикувате нещо и за Кирлиановата фотография, която е наистина интереен научен феномен и коренно се различава от стандартната фотография поради факта, че визуализира не светлинни вълни, а високочестотно електрическо поле....около жив организъм. Е, не е подходяща за хора, специализиращи в снимки на неодушевена природа, но пък е наистина мистериозна и много модерна - всички искат да видят своята "аура" :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Интересно предложение! А ние обичаме да експериментираме и с радост се захващаме с проучване на Кирлиановата фотография. Всяка помощ е добре дошла :)

      Изтриване