вторник, 17 май 2016 г.

Балканска винена фиеста | Events


Ако сте винолюбители като нас, със сигурност очаквате с интерес едно от най-вълнуващите и престижни винени събития на Балканите - Балканския международен винен конкурс и фестивал (BIWC 2016), който ще се проведе в края на май в София.

На 26 и 27 май (четвъртък и петък) при закрити врати ще протече конкурсната част на BIWC. След нея, на 28 и 30 май (събота и неделя), в градината на Гранд Хотел София ще се проведе фестивалната част с открита дегустация.

Тази година в състава на журито, което ще оценява вината на Балканите, ще откриете четирима Masters of Wine (MW):
Константинос Лазаракис (Konstantinos Lazarakis) MW, от Гърция, Председател на журито на BIWC,
Янис Каракасис (Yiannis Karakasis) MW, Гърция, 
Кении Охаши (Kenichi Ohashi) MW от Япония, и
Робин Кик (Robin Kick), MW от САЩ.

Освен в оценяването на вината, MW ще вземат участие и в програмата на фестивала с доста интересни майсторски класове, посветени на вина от Балканите и други винени страни.

А ето и темите на майсторските класове, които може да посетите по време на фестивала:

28 май (събота), Зала Сердика, Гранд Хотел София, етаж 1:

12:00 – 13:30 часа
Санторини – В името на любовта – Асиртико (стилове и тероар)
С вината от митичния остров Санторини ще ви запознае Янис Каракасис, MW. Безрезервно влюбен в тероара на вулканичния остров, той ще ви потопи в атмосферата на Санторини с едни от най-вълнуващите вина от местния сорт Асиртико.
Последвайте събитието във Facebook.

14:00 – 15:30 часа
Дуелът на Пино Ноарите: Бургундия срещу Балканите
Kакво ли е да се сравняват вината на Бургундия с Балканските им съперници? Жив ли е митът, че френската класика не позволява никакво съперничество и как един от най-интересните винени региони (Балканите) успява да се опълчи на това предизвикателство? Отговорите на тези въпроси и на ощe много други ще научите на майсторския клас на един от топ експертите на Бургундия, aмериканката Робин Кик, MW, която предпочете Европа именно заради този регион. 
Последвайте събитието във Facebook.

16:00 - 17:30 часа,
Златните съкровища на Балканите – ретроспекция на вината, носители на Гранд Трофеи и Трофеи на BIWC
С майсторския клас на Председателя на BIWC и първи MW на Балканите, Константинос Лазаракис ще имате възможност да се докоснете до едни от най добрите вина на Балканите, спечелили Гранд Трофеите и Трофеи в различните категории през 4-те издания на Конкурса. Организаторите обещават една безусловна наслада на сетивата, представени от възможно най-добрия презентатор на Балканските вина.
Последвайте събитието във Facebook.

29 май (неделя), Зала Сердика, Гранд Хотел София, етаж 1

12:00 – 13:30 часа
Непознатите Балкани – винено пътешествие в Сърбия, Хърватска и Македония
Може би не толкова екзотични, но все още не достатъчно познати винени дестинации на няколко часа от България. Да, това са Сърбия, Хърватска и Македония. Едни от най-добрите презентатори на вината от тези близки страни - лекторите Игор Лукович, Саша Спиранец и Ивана Симяновска - ще бъдат в София и ще ви срещнат с чудесни вина, сортове и защо не и бъдещи винени дестинации, към които да се отправите!
Последвайте събитието във Facebook.

13:45 - 15:00 часа
Тероар VS сорт – кое е по-важно?
Концепцията за изразяване на тероара във виното е един от главните принципи, залегнали във философията на  независимите лозаро-винари в цял свят, включително и за избите от  БАНЛВ (www.baiw.org). С този майсторски клас лекторите - Иво Върбанов, Таня Аврамова и Едуард Куриян, БАНЛВ - ще ви запознаят с идеите на независимите лозаро-винари и по-конкретно на техните български колеги, като ви демонстрират важността на тероара пред сорта чрез сляпа дегустация на няколко интересни вина от различни региони на България. 

За вас остава тежкият избор в кои да се включите :) 

Тук можете да разгледате пълната програма на събитието и да си запазите билети за двата дни с открити дегустации.

Публикувано в Life Tasting Blog I Снимки: BIWC

Последвайте ни във Facebook и в Instagram

Няма коментари:

Публикуване на коментар