сряда, 13 януари 2016 г.

С вкус и аромат на Истанбул | Travel

Истанбул е изключително цветно и донякъде противоречиво място. Контрастите са навсякъде, дори и във впечатленията на туристите, които го посещават. От пълен културен шок, до истински възторг. Аз свързвам града с ярки цветове, аромати и вкусове, които не могат да те оставят безразличен.

Знам, че ще посетите Синята джамия, Света София, дворците Топкапъ и Долмабахче /горещо препоръчвам да заложите на втория/, ще се повозите на корабче по Босфора и ако сте екстремно настроен ще се впуснете в пазаруване в Капалъ чаршъ /ние направихме обратен завой щом стигнахме до входа и видяхме тълпата/... но ето нашите топ 6 преживявания, които ни накараха да почувстваме града по нов начин.


1. На табла и кюнефе в типично кафене- истинско лежерно прекарване на следобеда по турски. В много от кафенетата ще намерите табли за игра на масите, а ако не играете заложете на кюнефето- турски десерт номер 1 в нашата класация.


2. Наргиле и бира в заведенията под моста на Галата- под моста на кулата Галата са наредени многобройни заведения, които предлагат наргиле и напитки, а често и жива музика. Само се разходете от единия до другия край и ще получите доста предложения и промоции. Няма значение кое ще изберете- преживяването е съвсем автентично.


3. Хапване на сандвич с риба на жар на рибния пазар- някоя вечер вместо вечеря в ресторант можете да спрете на рибния пазар за сандвичи с риба, които се приготвят там на открито. Много вкусно, а и не е нужно да ги хапвате на крак- има разположени маси с изглед към морето и града.

  

4. Хотел с изглед към мегаполиса- ресторантите на много от хотелите са на последния етаж, което подсигурява чудесна гледка. Нашият хотел беше истинско попадение- наистина прекрасен начин да започнеш деня, пиейки кафе с такава ориенталска гледка пред себе си! А нощните светлини от прозореца на стаята правеха завършека му още по- приятен.


5. Цистерните Yerebatan Saray- цистерни за съхранение на вода под земята от времето на Константинопол. След всички разгледани забележителности тази ни впечатли най- много! Само на няколко метра от Агия София, със съвсем невзрачен вход, който ще разпознаете основно по опашката от туристи- а вътре такава изненада! Огромно помещение с над 300 мраморни колони, мистична светлина, вода и страхотна акустика. Туристите се пускат на групи, а мястото често се ползва за концерти заради акустиката и невероятната атмосфера. Много трудно за снимане, но определено си струва да се посети.


6. Разходка по залез- залезите в градовете край морето винаги са специални. Този така шумен град изведнъж става някак по- умиротворен по това време на деня. Разходката по мостовете с рибарски въдици си е романтична от където и да я погледнеш, а когато се стъмни малко повече, светлини те омагьосват от всякъде- големите джамии са осветени нощем, корабчетата в морето светят и градът започва своя нощен живот.


Ето и една идея как да спестите пари и време при посещение на забележителностите на Истанбул. С опцията, която Ticketbar създадоха за нас, можете да си купите билет онлайн и да избегнете опашките на място за забележителности като църквата Света София, дворците Долмабахче и Топкапъ

Автор: Валентина Лозанова I Снимки: eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog

Последвайте ни във Facebook и в Instagram

1 коментар:

  1. Чудесна статия!

    Аз опитах прекрасните сандвичи с прясна рибка за символична сума. Цистерните изглеждат наистина великолепно място - следващия път ще ги посетя!

    Бих добавил две неща:

    1) Разходка по улица Багдад(т) - в азиатската част на Истанбул. Уникална красота.
    2) Посещение на Принцовите острови - просто един рай на Земята!

    http://svetdimitrov.com/istanbul/ - Ето тук съм описал моите преживявания :)

    ОтговорИзтриване