петък, 11 декември 2015 г.

Френски вкус за българско вино | Wine

Независимо къде се намират по света, французите остават верни ценители на доброто и качествено вино. Това е едно от нещата, които Мария Стоева, енолог на изба „Братанови”, е открила по време на обучението си в Дижон - един от четирите университета, които издават национална диплома за енолог във Франция.

А нещо, което французите едва ли знаят е, че по българските земи вино се е правило 5 000 години пр. Хр. Факт, с който много малко страни в Европа биха могли да се похвалят – та дори и Франция не би могла. 

Точно затова Мария вярва в потенциала на тероарните вина и, че ако успеем да разкажем своята история, и да покажем богатството на местните сортове, чужденците няма да останат безразлични. Така идва идеята й да организира серия от майсторски класове за френското общество в България, членове на клуба Sofia Accueil. 

Първата среща е на тема Един превъзходен тероар - Южен СакарПричината да избере точно този регион е не защото работи там, а защото той се отличава с благоприятни климатични условия за развитието на лозарство и винарство - континентален климат със Средиземноморско влияние, както и влияние на река Марица, топло и сухо лято, мека и влажна зима, проветривост, големи летни температурни амплитуди между ден и нощ, както и най-дълготрайно слънцегреене в периода на зреенето на гроздето, които са много необходими фактори за доброто развитие на лозата.

За благоприятните за винарство условия тук са доказателство и множество артефакти, датиращи още от епохата на траките, като древния град Перперикон, където е имало място за преработка на грозде и ферментацията му, а също и останки от храм на бога на виното Дионисий. Неслучайно в наши дни в Южен сакар има голяма концентрация на винопроизводители и много вина, които заслужават внимание. 

Домакините Tapas & Wine са подготвили всичко необходимо за едно винено приключение, а гостите са любопитни да открият тайните на бутилките, които ги очакват. Започваме с нещо необичайно и нещо ново:

1) Тамянка 2014, ВИ БРАТАНОВ: 100 % местен сорт Тамянка (братовчед на сорта Дребнозърнест Мускат), ферментация в иноксови съдове, 6 месеца отлежаване върху фини утайки. Защо се нарича Тамянка: защото след 2-3 години отлежаване в бутилка се развиват нотки на тамян.

2) Младо Мерло от Шишманово 2015, ВИ БРАТАНОВ; 100 % Мерло, ферментация в иноксови съдове, стил “Божоле нуво”

 

Следващият етап на дегустацията е сравнение между различни вина от сорта Сира от Южен Сакар, за да се долови общият нюанс на тероара, независимо от различните винификационни подходи и години. Вместо увод, Мария е подготвила изненада в бутилка без етикет, която провокира сетивата и винените познания на компанията:

3) Сира 2015, ВИ БРАТАНОВ: некомерсиализирано вино, което към момента на дегустацията е все още в иноксов съд заедно с твърдите гроздови части, непресовано.

4) Сира Грейт Винтидж 2013, ВИ БРАТАНОВ:  така наречената “Сира без дъб”, т.к. няма отлежаване в дъб, а само в иноксов съд.

5) Нимбус Сира 2013, ВИ КАСТРА РУБРА: 9 месеца отлежаване в класически френски барици

6) Сира Елица 2012, ВИ БРАТАНОВ: 12 месеца отлежаване в 500-литрови бъчви от френски и български дъб 

7) Сира Премиум 2011, ШАТО КОЛАРОВО: 18 месеца отлежаване във френски и български бъчви.

 

Седем вина определено могат да завъртят главата на всеки французин и да подскажат какво е разнообразието, което крие тероарът на Южен Сакар. А това е само един от богатите райони, които предстои да открият с помощта на Мария. А ние сме нетърпеливи да разберем какво следва :) 

Автор: Елица Лозанова I Снимки: eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog

Няма коментари:

Публикуване на коментар