сряда, 25 ноември 2015 г.

DiVino.Taste 2015 | Wine

DiVino.Taste 2015 приключи и вече ни липсва!


Ще ви спестим сухата статистика- можете да я проверите в страницата на събитието и ще се опитаме да предадем малко от духа на форума. Думата, която сякаш определя най- точно тазгодишното събитие е Ентусиазъм. Ентусиазъм на организаторите, ентусиазъм у изложителите и ентусиазъм у посетителите. Посещавали сме всичките 5 издания на DiVino Taste досега и почти всички винени изложения в България, а несвързано с виното сме посещавали и доста изложения в други сфери и това, което отличи DiVino.Taste 2015 беше позитивизма. 



Почти винаги, когато попиташ изложителите на даден форум какво мислят, заваляват оплаквания от организацията, от локацията, от щанда, имало е твърде малко хора, имало е твърде много хора, не са дошли хората, които са очаквали, не са били на най- доброто място и хиляди други неща. Тази година обаче не чухме нищо подобно. Винарните изглеждаха много щастливи да бъдат там, представяха се с огромно желание и усмивка. Дори на последния тур на залата, който направихме към 5 ч. в неделя, никой не изглеждаше уморен, всички продължаваха да се усмихват и с желание да разказват за вината си, въпреки че някои от тях вече бяха свършили.



Организаторите допринесоха много за това настроение с чудесна организация, усмихнати момичета, които упътваха гостите и продаваха билетите и момчета в черни престилки, които се грижеха никой да не остане без чаша :)

И всичко това неизбежно се предаваше на посетителите. Хора, които познавам отдавна и посещаваха форума за пръв път, се впуснаха в дегустиране, записваха, разговаряха с винарите и се забавляваха искрено. В това отношение изложението според мен си свърши работата прекрасно- привлече нови почитатели на българското вино!

 

Нямахме много време за лекциите, част от събитието, но все пак чухме тази на Йордан Дъбов за кафето, която след дегустацията, която направихме с негово кафе само преди седмица, определено ни кара да навлезем по- навътре в темата, а защо не и да се запишем на някой любителски курс при него:)



Другата лекция, която посетихме, беше за "Дефектните вина" на Иво Върбанов. От Иво Върбанов винаги можем да очакваме оригиналност и във вината и в представянето и той не ни разочарова и този път. Лекцията беше съпътствана с класическа музика /Иво е класически пианист/ и няма как да не му благодарим, че освен винено ни просвещава и музикално. Принципите, които е синтезирал за себе си при работата с вино също ни впечатлиха много и се надяваме повече винари да ги спазват.


Имахме възможност да присъстваме и на едно паралелно събитие на винарна Нерагора, които бяха избрали да представят вината си на класически концерт на Симфониета София със солист пианист младия и талантлив Андреа Ацолини, който е и сина на собственика на винарната. Още веднъж се убедихме, че виното се съчетава отлично с музика.

А вината... вината бяха много и ние със сигурност не сме опитали всичко. Струва ни се, че много слабата реколта на 2014 все пак е създала една дупка във винопредлагането, която е още трудно да се запълни, а и чухме вече, че и 2015 е доста предизвикателна. От там може би идва и другото, което ни направи впечатление, а именно, че не малко изби бяха избрали да представят вече изчерпани реколти, както и все още непуснати на пазара такива. Но пък и това е важно при такива форуми- да сравниш с нещо, което е било и да проследиш това, което си набелязал в бъдеще. 


Ето и някои от вината, които нас ни впечатлиха без претенции за изчерпателност. Признаваме, че тези вина са малко извън винарните, чиито вина обикновено пием, но нали точно за това беше DiVino Taste- за да опитаме нещо ново, за да се изненадаме и да експериментираме.
 
 
  • Пино Ноар 2013 на Росиди
  • Розе мурведр 2014 на Мидалидаре Естейт
  • Гранд винтидж Малбек 2013 Мидалидаре Естейт
  • Грюнер Велтлинер 2015 на Винарна Варна
  • Совиньон Блан Ятрус 2014 Тера Тангра
  • Уайт Стори Врачански мискет, Варненски мискет, Мускат отонел 2014 на Старо Оряхово
  • Уайт Стори Траминер 2014 на Старо Оряхово
  • Каберне Фран 2013  Седем Поколения
  • Совиньон Блан 2015 на Левент



Датите на форума за догодина са вече ясни 18-20 ноември 2016 г.
А ние сме ги заградили в календара!

DiVino.Taste.2015 в цифри: 3 дни, 65 изби, над 450 вина, близо 6000 посетители, повече от 50 000 измити чаши и 2 тона лед. А, може ли някой да преброи снимките в мрежата? :)

Автор: Life Tasting Blog и Vino Orenda Wine Shop/ Публикувано в Life Tasting Blog I Снимки: eLights photography

Няма коментари:

Публикуване на коментар