понеделник, 20 април 2015 г.

Специални вина | Wine

За всяко вино може да се каже, че е специално, но има вина, чиято технология на производство ги прави наистина „специални”! 

Според категорията си най-разпространени в световен план са т.нар. „тихи” трапезни вина. Между тях, разбира се, има много такива, които бихме нарекли „специални” по една или друга причина. Що се отнася обаче до по-различния метод на винификация, „специални” наричаме една отделна категория вина, носещи повече сладост на сетивата ни- десертните, ликьорните и естествено сладките вина. 
 
Десертните и ликьорните вина се отличават от трапезните с метода си на ферментация. При най-известните от тях, носещи имената на районите, в които се произвеждат (херес, порто, мадейра, малага), специфичният вкус е предизвикан от пресичане (спиране) на бурната ферментация на различни етапи чрез добавянето на алкохол (бренди или винен дестилат). Това е една от причините да ги наричат още и подсилени (fortified). В резултат на добавянето на алкохол тези вина имат относително високо алкохолно съдържание, от където идва и изключителният им потенциал за отлежаване. А в зависимост от начина на отлежаване (в различни типове бъчви, в избата или на открити и слънчеви площадки), тези вина развиват уникални, комплексни и концентрирани вкусове и аромати.

Друг вид специални вина са естествено сладките, наричани още и благородно сладки вина. Най-често тези вина се произвеждат от грозде, брано в късна есен и засегнато от благородно гниене (ботритизирани вина), каквито са вината от Сотерн област в Бордо и унгарското Токайско от стафидиралото грозде (асу, azsu), или от грозде, оставено след гроздобера да завехне върху дървени скари, покрити със слама така, че водното съдържание да се изпари преди винифицирането (технологията аpassimento, идваща от Италия, с вината Амароне).


Специално е и т. нар. ледено или снежно вино (или Ice wine на английски и Eiswein на немски), произведено от грозде, което e замръзнало, докато все още е на лозата, и което се пресова в замръзнало състояние. Само няколко капки сок се получават от едно зърно грозде, но те са изключително богати на захари. 

Родината на леденото вино е Германия, където Eiswein било открито след настъпването на ранните студове на далечната 1700 г. По късно традицията е пренесена в Канада и САЩ заради подходящите климатични условия. Гроздето се бере само на ръка, обикновено късно през нощта, по време на пълнолуние, когато температурите са между -8 и -15 градуса. Продукцията е изключително ограничена - понякога от цялата лоза се получава само една единствена бутилка вино. Получените вина имат ярък, кехлибарен (от бели сортове) или оранжево-червен (когато е от червени сортове) цвят, висока захарност, плътност и изключителен плодов аромат на праскова, кайсия, мед, цитрусови плодове и карамел.

Как се пият специалните вина ?
 
Повечето от тези вина могат да се съчетаят с много различни ястия и стилове кухни; могат да се консумират преди, по време и след ядене. Ако искате да ги комбинирате с храна, най-доброто правило е да не ги комбинирате с нищо по-сладко от самите тях. Преди хранене могат да бъдат прекрасен аперитив. По време на хранене са добър партньор на богати, пикантни ястия, плодове и десерти, а след хранене и охладени идеално със сирена.

А ето и някои от българските специални вина, които може да откриете на пазара:
  • Марселан „Арлекин” късен гроздобер, ИВО ВЪРБАНОВ;
  • Мавруд „Снежно вино”, САНТА САРА;
  • Мавруд „Виница”, ВИНАРНА ЗАГРЕЙ (по метода апасименто на вината Амароне);
  • Мавруд „Нобле” натурално сладко, ВИНАРНА ЗАГРЕЙ;
  • Мавруд Резерва десертно вино, Винарско Имение ДРАГОМИР;
  • Ркацители „Понтус” ликьорно вино, ЧЕРНОМОРСКО ЗЛАТО;
  • Гевюрцтраминер „Season of memories” ликьорно десертно вино БРАТЯ МИНКОВИ.
Вина от този материал можете да откриете във Vino Orenda Wine Shop.

Автор: Vino Orenda Wine Shop I Снимки: Google I Публикувано в Life Tasting Blog

Няма коментари:

Публикуване на коментар