събота, 13 декември 2014 г.

Представяме ви Златина и Деяна Стаменови от Винарска Изба Манастира | Wine

Обикновено не говорят за себе си, а за любовта си към виното, която са наследили от родителите си. Те са млади, завършили са бизнес в Барселона и в момента специализират в Wine and Spirit School London. Казват се Златина и Деяна Стаменови и от 2 години ги познаваме като чаровните лица на винарска изба „Манастира“. Поканихме ги на чаша вино, за да си поговорим за виното, за това какво е да си млада жена във винената индустрия в България и какво да очакваме през новата година от винарска изба „Манастира“.

Представете се:


Златина: На 25 години съм и съм завършила висше образование по международен бизнес в Барселона, а в момента специализирам в Wine and Spirit School London. В общи линии ученето ми е хоби и вярвам, че човек не трябва да спира да се развива!

Деяна: Аз съм на 23 години и съм завършила банкиране и финанси в бизнес университет в Барселона. Завръщането ми в България съвпадна със стартирането на избата, така че вече 2 години съм във винения бранш - една доста по-интересна сфера от финансите В момента аз също специализирам в Wine and Spirit School London.

Разкажете ни за проекта Винарска Изба Манастира

Деяна: Избата се намира в село Лесичово, област Пазарджик. Разполагаме с 300 дка собствени лозя, от които 150 дка са Каберне Совиньон, Мавруд и Мускат. Останалите 150 дка - Сира, Мерло, Шардоне, Совиньон блан и Анчелота все още не са в режим на плододаване. Лозовите масиви са разположени в предпланинската област на Средна гора. Благоприятните климатични условия, плодородните почви и наличието на естествени водоизточници в района дават възможност за производство на вино с отлично качество.


Нашата цел е да произвеждаме вина, които носят духа на древната история и в същото време на непознатото и новото. Преди да се предложат на пазара, всички червени вина имат задължително стареене в дъбови бъчви.

Златина: Много хора се питат защо избата се казва Манастира. И както обичаме да казваме - нямаме нищо общо с манастир и не правим манастирско вино. Местността, където се намира и избата и лозовите масиви, носи името Манастира, защото преди векове там е имало манастир с чудотворна икона, който е бил изгорен от турците, когато завладели тези земи. Искахме да запазим част от историята, затова и кръстихме избата по този начин. Също така във всяко едно от червените вина се придържаме към българското - Тракия, Ибър, Илая… Например, според легендата Илая е майката на Мавруда.

Избата отваря врати през ноември 2012 г. Бизнесът е семеен. Любовта към виното и винопроизводството се корени дълбоко в рода ни. Родителите ни - Николай и Ана - са в аграрния бизнес вече повече от 25 години и винаги лозята и виното са били тяхната страст. Така се ражда и идеята на баща ни - да осъществи една своя мечта - лозов масив и създаване на модерен винарски комплекс. Ние от своя страна го подкрепяме и даваме всичко от себе си, за да бъде успешен във времето проектът Винарска изба Манастира.

Какво е според вас мястото на българските вина на нашия пазар и по-специално на типично българските сортове като мавруд?



Деяна: Виненият пазар в България се развива с нови темпове. Конкуренцията е голяма, затова проявата на креативност и нов начин на мислене са силно ценени. Нашата цел е да произвеждаме бутикови продукти с високо качество. Първата година от нашето съществуване експериментирахме и произведохме нещо различно и специално - розе от Мавруд. След като видяхме, че се възприема добре от потребителите, решихме да представим едно ново и различно лице на мавруда - Илая Мавруд Резерва, който също се радва на голям успех. Винопроизводството в България има дълбоки корени в историята. Затова не трябва да подценяваме качествата на местните сортове. Едно вино от Мавруд например може да бъде също толкова комплексно и да развие страхотни качества, както едно вино от Каберне или Мерло.

Златина: Винопроизводството е особено интересна сфера. Хората, които се интересуват от вино, обикновено са с по-широки представи и по-задълбочено отношение не само към виното, но и към стила на живот въобще. Разбира се, като всеки бранш и винопроизводството и търговията с вино си има своите специфични особености, доброто познаване, на които гарантира успешното развитие на бизнеса. Имаме възможността да се срещаме с много и то различни хора, което ни дава възможност да се усъвършенстваме постоянно.

Какъв смятате, че е пътят за популяризиране на българското вино на чуждите пазари?

Деяна: Българските вина не отстъпват по качество. Всеки пазар има своите особености и нужди, и ако продуктите са съобразени с тях, имат голям потенциал за развитие. Забелязваме, че вината от типичните български сортове, са едни от най-търсените български вина на чуждия пазар, съответно имат потенциал за развитие.

Какво е да си млада жена във винения бизнес?

Позиционирането на нова изба на винения пазар е наистина голямо предизвикателство особено за две момичета. Много е трудно да се направи пробив в една толкова силно конкурентна среда. Началото винаги е трудно, но пък затова успехът след това ще бъде по-сладък :) Може да сме две момичета, но пък екипът ни се състои предимно от мъже, които се трудят усилено да сътворят висококачествени вина и да наложат продуктите ни на пазара. Заедно вървим напред. А това, че сме жени, в интерес на истината, доста помага.

Имате ли любимо вино или винарна (наша или чужда)?

Деяна: Все още не съм открила своето любимо вино, но определено се наслаждавам на търсенето :)

Златина: Нямам любимо вино, аз обичам разнообразието и експериментирането, много е трудно да се съсредоточа само върху едно вино – днес ми допада Мавруд, утре ми се пие  Каберне Совиньон… Oпределено търсенето на любимото ми вино ме зарежда с приятни емоции, търсейки го измежду всички прекрасни вина. Но какъвто и да е денят ми - вино от Манастира винаги ми става любимо в края му.

Как зареждате батериите?

Деяна: Обичам да пътувам. Да опознавам нови места, обичам разнообразието, това ме зарежда.

Златина: И аз определено зареждам пътувайки. Стана ни традиция с Деяна да си организираме наши малки екскурзии, да се срещаме с нови хора или стари познати. Това ужасно много ни разнообразява. Също така обичам да спортувам – това е чудесен начин да отпуснеш и да поддържаш добра форма.

Какво ново да очакваме от Изба Манастира?

Златина: Очаквайте все по-добри проекти, заредени сме с много положителна енергия, работим чудесно с нов екип – Уайн Партнърс. Работата е част от нас, от ежедневието ни и ни изпълва с удовлетварение. Всяко признание на клиент ни зарежда с нови сили, амбиция и вяра. Стремим се към постоянни иновации, имаме много планове и идеи за нови проектир така че бих казала, че всичко хубаво тепърва предстои. Само напред и нагоре това е нашата формула.



Винарска изба „Манастира” е специализирана в производството на висококачествени бутикови вина. Повече за избата и вината, които произвежда, може да откриете тук и на страницата им във Facebook.

Вината на изба „Манастира” може да откриете във Vino Orenda в София, бул Македония №50А.

Снимки: личен архив I Публикувано в Life Tasting Blog

Няма коментари:

Публикуване на коментар