неделя, 12 октомври 2014 г.

Как да съхраним отворена бутилка вино | Wine

Често ви се случва след купон у дома да останат няколко недоизпити бутилки от различен вид вино или обичате да консумирате по чаша вино през ден два? Как да съхраните за по-дълго време вече отворена бутилка, без виното да промени качествата си?

Виното се нуждае от кислород, за да покаже най-добрите си черти и да отвори ароматите си, но същият този кислород е и най-големият враг при съхранението му. При дълготраен досег с въздуха виното се окислява и променя вкуса си.

Първо и най-важно правило е в никакъв случай да не оставяте отворена бутилка за дълго време незатапена, дори и в хладилник! За най-просто затапване  естествено може да използвате корковата тапа или капачката с винт на самата бутилка или пък голямото разнообразие от тапи- т.нар. стопери, които може да откриете в специализираните магазини за вино и аксесоари.
Помнете, че  без специални грижи отворени, белите вина могат сравнително да се запазят за 2-3 дни, леките червени за 3-4, плътните отлежали червени за 4-5, а пенливите за съжаление, само няколко часа.

Един малък трик за намаляване на досега на виното с кислорода, е да прехвърлите останалото ви вино в по- малък съд или бутилка, която да напълните по възможност до горе. Може и да го прелеете в съд от мека материя, който да смачкате така че да не остане в него място за кислород.

Има богата гама от уреди, които могат да изкарат кислорода от отворената бутилка. Най-удобните за домашно ползване, които и ние горещо препоръчваме, са т. нар. ръчни  помпички на принципа на вакуума, в комплект с  накрайници- каучукови тапи, с които многократно може да затваряте и отваряте няколко бутилки в продължение на седмица.


Ако отваряте често бутикови, колекционерски вина с по-сериозна стойност, съществуват различни видове професионални машини-диспенсъри, работещи едновременно с няколко отворени бутилки. Повечето такива работят с азот, който избутва кислорода от бутилката. Подобни диспенсъри /WINEBOT/ се разработват дори и у нас.
Във всеки случай, никое от горните няма да са ви необходими, ако успявате да изпиете до край бутилката и това ви носи удоволствие, особено ако е и споделена с приятели…. И не забравяйте, че „всяка празна бутилка е една разказана история”!


Текст: Vino Orenda Wine Shop I Публикувано в Life Tasting Blog

Няма коментари:

Публикуване на коментар